Jak zabavit roční dítě: Tipy na hry a aktivity



Roční dítě je plné energie a zvídavosti, což může být pro rodiče jak radost, tak i výzva. V tomto věku dítě začíná objevovat svět kolem sebe a potřebuje různé podněty, které ho zabaví a zároveň rozvíjejí. Přinášíme proto několik tipů na aktivity, hry a hračky pro roční dítě, které vám pomohou vytvořit pro vašeho malého průzkumníka zábavné a smysluplné prostředí.

1. Jednoduché hry pro roční dítě

Jednoduché dětské hry jsou skvělým způsobem, jak roční dítko zabavit a podpořit jeho motorický a kognitivní vývoj. Jednou z nejoblíbenějších je hra na jukanou (dnes známá i pod anglickým jménem peek-a-boo). Rodič si zakryje obličej rukama nebo látkou a poté ho náhle odkryje se slovy „kuk!“. Dítě se tak učí, že i když něco na chvíli zmizí, může se to zase objevit. Tato hra rozvíjí jeho pochopení stálosti objektu. Děti tuto hru milují, protože je pro ně plná překvapení a často i smíchu.

2. Aktivity pro roční dítě

Kreativní a smyslové aktivity jsou ideální pro stimulaci smyslů dítěte. Jednou z možností je třeba hra s vodou, kdy můžete dát dítěti mělkou misku s vodou a několik hraček, které plavou. Dítě tak může zkoumat, co plave a co se potápí, a přitom se bavit. Další zajímavou aktivitou je hra s modelínou nebo hnětení těsta. Roční dítě miluje manipulaci s různými materiály, což pomáhá rozvíjet jeho jemnou motoriku.

3. Hračky pro roční dítě

Při výběru hraček pro roční dítě je důležité dbát na bezpečnost, ale také na to, aby hračka podporovala rozvoj dítěte. Skvělou volbou jsou například stavebnice s velkými kostkami, které může dítko snadno uchopit a stavět z nich jednoduché tvary. Další vhodnou hračkou jsou interaktivní knihy s různými texturami, zvuky nebo pohyblivými prvky, které dítě zaujmou a podnítí jeho zvídavost.

4. Knížka pro roční dítě

Knihy jsou pro roční děti skvělým nástrojem k rozvoji řeči a zvyšování slovní zásoby. Ideální knížka pro roční dítě by měla obsahovat velké barevné obrázky a jednoduché texty. Skvělou volbou jsou leporela s pevnými stránkami, které se snadno otáčejí. S dítětem si v nich můžete prohlížet obrázky, pojmenovávat předměty a napodobovat zvuky, což dítěti pomůže v rozvoji jazykových dovedností.

5. Procházky a objevování okolí

Dalším způsobem, jak zabavit roční dítě, je prozkoumávání okolí při procházkách. I když se to může zdát jako jednoduchá činnost, pro malé dítě představuje vzrušující dobrodružství. Během procházky můžete dítěti ukazovat různé stromy, květiny nebo zvířata, která potkáte. Procházky rozvíjejí nejen fyzickou kondici dítěte, ale také jeho vnímání okolního světa a jeho zvědavost.

Závěr

Zabavit roční dítě může být někdy náročné, ale s těmito tipy na hry, aktivity a hračky pro roční dítě určitě najdete způsob, jak udržet svého malého objevitele šťastného a zaneprázdněného. Pokud hledáte místo, kde se mohou děti zabavit (a vy s nimi), navštivte náš BRuNO Family Park v Brně. Nabízíme zábavu i pro ty nejmenší, kteří si u nás mohou bezpečně hrát a objevovat svět plný her a zábavy.






Odebírejte newsletter

a mějte ty nejaktuálnější informace



Vytvořila společnost